Stílus bemutatás: Retro (Mid-Century Modern)

A következő bejegyzésben egy retro, azaz mid-century modern stílusban berendezett lakást szeretnék majd bemutatni nektek, így gondoltam hasznos lehet, ha előtte kicsit boncolgatjuk a stílusjegyeket.

A stílus eredete az ötvenes évek Amerikájához nyúlik vissza, ahol a tervezők elkezdtek futurisztikus bútorokat, tárgyakat tervezni, mivel felmerült bennük, hogy a technika rohamos fejlődésének köszönhetően nemsokára a Holdon, vagy az űrben fogunk élni. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, nekem erről egyből A Jetson Család című régi rajzfilm sorozat jut az eszembe.

Forrás: Pinterest

Itthon „retro” – nak hívjuk és a legtöbbeknek a jó szoci idők bútorai, műbőr foteljei villannak be és valami megmagyarázhatatlan kis fintor ül ki az arcára. Külföldön viszont ez a mid-century modern-nek felel meg, és iszonyat menő.

Mostanság leggyakrabban modern enteriőrökben használják design elemként, viszont nagy különbségek vannak a retro-n belül: a tarka-barka összeállításoktól

Forrás: Pinterest

a visszafogott, kifejezetten elegáns verzióig sok mindenre találunk példát.

Forrás: Pinterest

Jellemző rá a funkcionalizmus, vagyis a funkciónak megfelelő formák kialakítása. A bútorok formájukat tekintve egyszerű megjelenésűek, díszítésektől mentesek, gyakran többfunkciósak.

A formavilágára egyaránt jellemzőek a lekerekített élek, gömbölyded, valamint a szögletes formák is, a lámpabúrák nagyok, mintásak, vagy épp hosszan belógó darabok. Tipikus a tojás, vagy a kagyló formát idéző fotelek, székek kb minden változata. Ilyen örök design darab pl Arne Jacobsen tojásfotelje, és Verner Panton tervezte Panton szék.

Forrás: Pinterest

Mintavilága vibráló, csíkok, hullámok, körök minden mennyiségben, élénk színű falak és tapéták, akár azok kombinációja is. Tipik mintái megjelennek a falakon, a szöveteken és a szőnyegeken, mindenhol. Színvilágára az erőteljes árnyalatok jellemzők, ami az intenzív, tarka-barka mintákkal kiegészülve feltűnő összhatást kelt. Bár napjainkban a visszafogott verzió hódít.

Forrás: Pinterest

Anyaghasználatára a „minden műanyag” elv érvényesül. Tehát műanyag az asztal, a szék, sokszor a lámpabúra, a dekoráció. A kárpit anyagok is műszálból, vagy műbőrből készülnek. Gyakoriak a puha, hosszú szálú szőnyegek és állatbőrök a falon vagy a padlón, pop-art plakátok és poszterek, nagy mintás párnák, függönyök, terítők és ágytakarók a szivárvány színeiben.

Összességében mindenkinek csak azt tudom ajánlani, hogy merje bátran használni ezt a stílust, az igényesen összeválogatott darabokkal hiper sikkes hatás érhető el. Retro-ra fel!

Forrás: Pinterest
Megosztás