Irány a Hold!

Az előző bejegyzésben kicsit kiveséztük mi is akar lenni a retro, azaz mid-century modern. A következőkben szeretném bemutatni nektek az ebben a stílusban megálmodott munkámat. A futurisztikus, modern változatát választottam, ami nem a legjellemzőbb és leggyakoribb formája, de valamiért ez az isteni sugallat jött.

A piros bútorok élénkségét fehér falakkal tompítottam, és egy kis feketével bolondítottam meg

Egy középkorú, fiatalos, külföldi pár számára készült a kb 70nm-es lakás átalakítási terv. Róluk tudni kell még, hogy sokat utaznak, így keveset tartózkodnak itthon, amikor viszont itthon vannak, rendszeresen szerveznek baráti összeröffenéseket.

Ezért szerettem volna a tereket a stílusra jellemzően nyitottabbá tenni, létrehozva egy lényegében egylégterű előszobát, konyhát, étkezőt és nappalit, mindezt falmozgatás nélkül. Az előszobánál és a nappalinál üvegnek látszó plexi “oszlopok” minimális térelválasztóként funkcionálnak (a bútorozott alaprajzon a szaggatott vonallal jelzett részek).

Eredeti alaprajz, azaz átalakítás előtt:

Ahogy belépünk a lakásba, a kis előszoba után a konyha található, fehér lebegő (továbbra is a légiesség a kulcsszó), fogó nélküli alsó szekrénysorral, fölülre pedig egy piros, lekerekített szélű, kétsoros polc került.

Sokan tartanak az amerikai konyhás nappalitól, mások minden áron ragaszkodnak hozzá. Mint mindennek, ennek is megvannak az előnyei és a hátrányai. A legnagyobb hátránya nyilván pl. a terjengő ételszag (amit személy szerint ki nem állhatok), ám egy jó szagelszívóval és keresztbe szellőztetéssel ezt simán lehet orvosolni. Amúgy meg egy hihetetlenül légies hatást ad a lakásnak, ahol nem mellékesen az egész család szépen elfér egy kupacban. Szóval, én mindenképp ajánlani tudom.

Átalakítás utáni, bútorozott alaprajz

Visszatérve a projecthez, az egyterűségből adódóan fehér műgyanta padlózat került az egész lakásba a hálót leszámítva. A falak is fehérek, ami azért előnyös, mert tágítja a teret és kiegyenlíti az összhatást, amire itt a különleges formavilágú, futurisztikus bútorok, berendezési tárgyak miatt van szükség. Jóóó, mégsem mindenhol fehérek a falak: a nappalinál egy-két falat fekete-fehér, tipikus kör geometriás tapéta borít.

Mindenhol lekerekített vagy kerekded formák jelennek meg

A fürdőszoba és a hálószoba ajtajait tolóajtóra cseréltem, tudjátok: légiesség. A fürdőben is fehér műgyanta padló fut végig, a falakon fehér, fényes mozaik csempe. Egy-egy pengefal választja el a zuhanyzót az ajtóval szemben, valamint a wc-t, ami az ablak mellett található. Az ajtó mellett a mosdó egy corianból készült, futurisztikus, hajlított elemen helyezkedik el, alatta pedig a sarokban a mosó- és szárítógép rejtőzik.

Gondolom már feltűnt a képeket és az alaprajzot nézegetve, hogy az űrtematikán kívül ami még visszatérő elem minden helyiségben, az a kör motívum: fekete és piros, kicsi és nagy szőnyegek, lámpák, 3D panelek, fotelek, ágy, asztalok, tükör, a tapéta és csempe mintája, minden.

Az ággyal szembeni teljes falat egyedi gyártású, csillagos égboltot ábrázoló tapéta ékesíti

A hálószobánál is szerettem volna ezt a sémát megtartani, de mégis melegebbé, otthonosabbá tenni a helyiséget. Így itt az okkersárga lett az uralkodó szín a fehér mellett, jó puhi, hosszú szálú padlószőnyeggel és fa bútorokkal kiegészítve. A magas fényű beépített szekrényeken fogantyú helyett csak egy kis kör alakú nyílás szolgál fogantyúként. Az egyik falat egy egyedi gyártású, csillagos égboltot ábrázoló óriás, printelt tapéta borítja, az ágy felett pedig egy fa fali panel díszeleg, ami rejtett világításával gondosodik a kellemes hangulatról.

A futurisztikus hangulatot keltő bútorok a hálószobában is megjelennek, de a meleg színekkel és fa kiegészítőkkel mégis otthonos miliőt teremtenek

Ha kíváncsi vagy, még több képet találsz a Referenciáknál!

Megosztás