Nagypolgári lakás újjászületése art deco stílusban; 2. rész

Az előző bejegyzésben belekezdtem egy 140 nm-es, nagypolgári lakás teljes átalakulásának bemutatásába. kipipáltuk az előszobát és az amerikai konyhás nappalit. Röviden összefoglalva, a megbízói igények között szerepelt a két külön szoba a két egyetemista számára, tágas, sok férőhelyes közös tér, két fürdőszoba, és végül de nem utolsó sorban a zongora méltó helyének megtalálása. Csapjunk is a lecsóba és menjünk tovább a lakás többi részén!

Ismétlésképp: íme az új, átalakítás utáni, bútorozott alaprajz

A fürdőszoba padló-és falburkolata fehér márvány, a mosdó épített pultja pedig fekete márvány borítást kapott. Alatt a mosógép elrejtőzik, személy szerint kb mindent elrejtenék, viszont ennél a stílusnál szerencsére ez szinte kötelező, így nem eshettem túlzásba. A zuhanyfülke falán különleges mintázatú mozaik csempe fut végig, és csupán egy fekete acélkeretes, üvegfal választja el, ajtó, szegély, zuhanytálca stb nélkül, hogy még légiesebb legyen az összhatás.

Elegáns, fekete-fehér fürdőszoba art deco kiegészítőkkel

A folyosón továbbhaladva elérkezünk a hálószobákhoz, a gyerekekéhez egy további közlekedőn keresztül jutunk el, ahol a gardróbjuk is található. Ezekbe a helyiségekbe világos barna táblaparketta került, és stílusukban teljesen eltérnek a lakás többi részétől: az ifjúság modern szobát kapott, teljes mértékben szem előtt tartva az igényeiket.

Érdemes kihasználni a nagy belmagasság adta lehetőségeket is például terebélyes lámpával vagy magasított ággyal

Ez a két szoba nem túl nagy, viszont annál kuckósabb. Azonban az óriási, majdnem 4 méteres belmagasság miatt így sem lesz összepréselt érzetük. A kis alapterületet szinteltolással, emeléssel próbáltam ellensúlyozni: az ifjú titán így kapott emeletes ágyat, ami alatt egy kis mini nappalit alakítottam ki babzsák fotelekkel ha átjön pár barátja. Az ezzel szembeni fal menő, beton borítást kapott, erősítve a modern, indusztriális vonalat. A fiú építész hallgató, így mindenképp szüksége volt egy tervezőasztalra, plusz egy sima íróasztalra is. Ezeket egymással szemben helyeztem el, így gyorsan át tud ugrani egyiktől a másikhoz, attól függően mire van épp szüksége.

Minden “saroknak” megvan a maga funkciója, még sincs telezsúfolva a szoba

A mini közlekedőből nyíló másik szoba pedig az ifjú amazoné, az ő ágya egy kis „emelvényen” kapott helyet, kihasználva itt is a nagy belmagasság adta lehetőségeket. A leányzó bölcsészhallgató, sokat olvas, így az is kérés volt, hogy legyen bőven könyvespolc.

.Ha adott egy nagy belmagasságú helyiség, a különböző magasságban kialakított kis “szigetek” extra játékosságot adnak a szobának

Ez a kedvenc helyiségem egész lakásban a különleges ablak kiszögelés miatt. Az igazat megvallva, a lakás felosztásának tervezésekor az volt az egyik fő szempontom, hogy oda tudjak csinálni egy kis olvasósarkot. Egyszerűen imádom: kényelmes, világos és extra tárolóhelyet rejt magában.

A szoba különlegessége az ablak alatti ülőke

Az ajtó felőli falat teljes egészében egy egyedi gyártású, virágmintás tapéta borítja, ami egyszerre nőcis, de a letisztult stílusú bútorokkal együtt mégis modern összhatást ad.

Egy átgondoltan kiválasztott tapéta bármilyen szobát feldob

A szülői háló, a Gatsby lakosztály a másik nagy kedvenc: belépve félig a külön szülői fürdőben, félig a szobában találjuk magunkat. A fürdőt csak egy térbe állított pengefal választja el a hálótól, körbejárható, így nem csak légies megjelenést kölcsönöz, hanem térelválasztóként is funkcionál.

A fürdő és a háló közepén is egy-egy óóóóóriási, kristály csillár emeli a pompát. Sokan tartanak a nagy belmagasságú lakásoktól, terektől, mondván, hogy túl nagy, túl nagy a fűtésszámla stb. Aláírom, hogy ebben van valami, és csak annyit mondhatok, ez nem való fázósoknak… Viszont, ha ezeken az „apróságokon” túllépünk, beláthatjuk, hogy egy ilyen enteriőrben sokkal több rejlik mint gondolnánk. Például egy átlagos, kb 270 cm-es belmagasságú lakásba mikor tudnál ilyen mutatós, nem éppen apró csillárt berakni? Na ugye…

A szülői hálót és fürdőt csak egy pengefal választja el, a két helyiség funkciója teljesen más, stílusuk viszont azonos

A fürdőben az ajtó mögött egy nagy, luxy, aranylábas kád áll, mellette egy nagy méretű, barokkos tükör tágítja a teret. Az ajtóval szemben két arany berakásos szekrényen csücsülnek a karcsú mosdótálak, a csapok, lámpák itt is mind arany színűek. Na jó, itt lehet picit elgurult a gyogyi az arannyal… De mentségemre legyen, hogy az egyértelműen a Great Gatsby inspirálta enteriőrbe abszolút illik, és az aranyakat a visszafogott, világos szürke, matt, mintás csempével ellensúlyoztam.

A fürdőben a luxus lakosztály érzetet az arany használatával szerettem volna elérni

A hálóban a franciaágy került a kis „ficak” részben, mögötte a teljes falat egy óriás, steppelt panel borítja, fokozva a luxusérzetet. Az ágy lábához egy kis kecses pamlag került, ahova az ember pl ki tudja készíteni a másnapi szettet, vagy épp ki tudja rámolni a fél szekrényt ha rájön a „nincs egy göncöm se” szindróma. A mindent elnyelő, fekete-arany színű gardróbszekrény pedig csak egy karnyújtásra van. Egyedül ebben a szobában van padlószőnyeg, a falak bézs színénél kicsit erősebb árnyalatban. Ezáltal a fekete, fehér, arany bútorok, kiegészítők még inkább tudnak érvényesülni.

A szoba fő dekorját a fali stukkók, a steppelt fal, valamint a különleges formavilágú bútorok adják

Ha kedvet kaptál egy kis felújításhoz, vagy csak tanácsra lenne szükséged, megtalálsz Facebook-on és Instagram-on is!

A képeket a Referenciáknál tudod meglesni.

Megosztás