Jóból még jobbat – 5. rész: Szeretnél kávézói hangulatot az étkeződben? Mutatom hogyan csináld!

Ahogy már megszokhattátok tőlem, ezen a címen folytatom kis lakásunk bemutatását. Legutóbb az étkező saját készítésű, indusztriális bútorainak mikéntjéről írtam, előtte pedig… Előtte már sok mindenről írtam… Szóval ha kíváncsi vagy, hogyan alakul egy lakberendező saját lakásának berendezése, ITT találod az előző bejegyzéseket.

Ebben a részben az apró finomságokra fogok kitérni, azaz a dekor elemekre. Nem hiába szoktam mondani: az ördög a részletekben rejlik!

Előtte egy kis lakás evolúció, hogy lássátok milyen változásokon esett át az étkező, és miért volt mégis hiányérzetem:

Az étkezőnk a kulcsátadáskor, a munkálatok előtt…
…kisebb átalakulás ment végbe, és végre a bútorok is a helyükön

A kávé mindig jó ötlet, nem?

Honnan jött az ötlet

Lassacskán összeállt a konyha és az étkező is, de valahogy hiányérzetem volt. Nem akartam túlzsúfolni, de éreztem, hogy kell még ide pár dolog. Tovább szerettem volna fokozni az indusztriális hatást, és kávé imádóként kávézói hangulatot csempészni a lakásunkba. Hogy pontosan mire is gondolok?

Ehhez hasonló enteriőrök inspiráltak az étkezőnk további dekorálásakor (Forrás: Pinterest – Designmantic)

Nekem valami ilyesmi kép ugrik be pl. a modern kávézó, étterem vagy cukrászda hallatán, ahol ehhez hasonló, gyönyörű krétarajzok adják a fő dekorációt. Letisztult, fiatalos, modern és nincs belőle két egyforma! Lényegében ez ihlette a kávé tematikás táblafestéses ötletet.

Az olaszok tudják hogyan kell élni! ‘Il caffe’ e’ sempre una buona idea’, azaz ‘A kávé mindig jó ötlet’

OPCIÓK A KIVITELEZÉSRE

Azt rögtön tudtam, hogy a kivitelezéssel egy cukker, szuper kézügyességgel és kreativitással rendelkező grafikus barátnőmet fogom megkérni. Amikor előadtam neki a tervet, gyorsan le is beszélt a táblafestékről több okból is: nem feltétlen a legolcsóbb festék fajta, és mivel csak egy kis szakaszt szerettem volna feketén, így a nagyja megmaradt volna. Ezen kívül eléggé látványos, ha a festék felvitelekor valamit esetleg elbarmolunk, valamint csak krétával lehet rá rajzolni, krétafilccel nem. Nem tudom ti hogy vagytok vele, engem mindig is kivert a víz attól a hangtól, amikor valaki táblára ír/rajzol.

Az öntapadós krétatábla felhelyezéséhez nem árt némi kézügyesség

A festék helyett bedobta az öntapadós kréta tábla ötletét, ami lényegében egy fekete matrica, amit falra, üvegre, bútorra is fel lehet helyezni. Ha megunod, csak letörlöd vizes szivaccsal és új mintát rajtolsz. Ha pedig teljesen megunod, a matricát csak lehúzod a falról, normál esetben nem kellene, hogy leszedje az alatta lévő falfestéket. Szóval nem csak egyszerűbb így a kivitelezés, könnyen eltávolítható, hanem az anyagköltség is lényegesen kevesebb, és nem jár kosszal! Azért ez sem egy hátrány!

Az olasz nyelv szerelmeseként a feliratot olaszul gondoltam ki, kinéztem pár betűtípust és motívumot, ami tetszett, Ági pedig szuperül összegyúrta mindezt.

Először érdemes halványan felskiccelni a szöveget, rajzot

Lássunk is munkához!

A fólia felhelyezése inkább négy kezes meló, mert fentről lefele haladva kell felhelyezni úgy, hogy először csak a felső pár centis részről vesszük le a fóliát és ragasztjuk fel. Amíg az egyik ember lassan, óvatosan húzza lefele a fóliát, addig a másiknak folyamatosan simítani kell a ragasztott részét, hogy ne gyűrődjön és ne maradjon benne levegő. Így lesz szép, egyenletes a felület, amiről nem is lehet megmondani, hogy matrica, nem pedig festék.

Ha nagyjából megvan a skicc, sokkal magabiztosabban megy majd a végleges átrajzolás

Miután megvolt a felhelyezés, Ági a megtervezett mintát először halványan, krétával rajzolta fel, amit aztán krétafilccel átrajzolt. Érdemes a példáját követni, mert bár a filc is lejön vizes szivaccsal, a sima krétát lényegesen egyszerűbb és gyorsabb letörölni. A felskiccelés után jöhetett is a végleges rajzolás vékony és vastag filccel. Ezzel kis plusz játékosságot adhatunk a rajzunknak, feliratunknak, amit érdemes a választott betűtípus formájához igazítani.

Az elkészült végeredmény magáért beszél

Az olaszos életérzést és a kávézói hangulatot tovább fokozva az egyik nyaralás alkalmával szerzett kincsekből válogattam. Olasz tematikájú, (milyen meglepő) retró képeslapokat sima, pattintós üvegkeretbe tettem, annyi “csavarral”, hogy kivettem a takaró lapot, adva egy kis plusz rusztikusságot.

A retró képeslapok az étkező és nappali közti falat díszítik

Kreatív megoldások élő növény helyett

A másik nagy dilemmát az okozta, hogy hiányoltam a zöldet a helyiségből. Mármint a növényeket. Viszont ide délelőtt süt be a nap, és az is csak egy kisebb ablakon, így sajnos nem sok opcióm volt arra, hogy növényeket tegyek bárhova is. Csak nem hagyott nyugodni a dolog, amikor bevillant az izlandi zuzmó ötlete a falra! Amúgy is a kis polc melletti falszakaszt üresnek találtam, így egyből meg is lett a zuzmó helye. Szeretem az egyedi megoldásokat, így felturbóztam egy kicsit: nem a hagyományos módon, falra akasztós verziót választottam, hanem folytatva az indusztriális jelleget, fekete láncon a plafonról lógattam le a zuzmókat.

Se nem kép, se nem növény. És mégis, mindkettő egyszerre!

A zuzmó ezért lehet praktikus megoldás élő növény helyett, mert bár ez is az volt egyszer, különböző tisztítási és tartósítási eljárásoknak köszönhetően nem hullik, nem nő, nem fakul, és ami a legjobb: nem igényel törődést! Vagyis nem kell se locsolni, se semmit, mert elegendő neki az a nedvesség, amit felvesz.

A zöldet illetően még mindig maradt egy kis hiányérzetem, plusz tátongott egy kisebb ficak, így ide is megpróbáltam alternatívát találni. Vessetek meg, de imádom a régi cuccokat, tudjátok, pl. amik a nagyszülők padlásán lapulnak. Emiatt különös vonzódást érzek a bolhapiacok iránt, ahol mindig felvásárolnám a fél kirakodó vásárt. Egy ilyen elgyengült pillanatomban jött szembe velem ez a régi, nagy üveg váza. A jártasabbak biztos meg tudják mondani, mire használták régen, én csak azt tudtam, hogy ez kell! Meg, hogy hol lesz a helye: a már említett ficakba.

Több legyet egy csapásra: ‘növény’ is került az étkezőbe, és az üres részek is dekorálásra kerültek!

Nem vagyok a művirágok híve, meg úgy összességében a “valamit” imitáló dolgokat sem szoktam preferálni, viszont van az a helyzet, amikor nincs más megoldás, ha zöldet akarsz. Mint például jelent esetben, azaz egy növény rövid időn belül megpurcanna az étkezőnkben (és most nem arra a csodás képességemre akarok rávilágítani, hogy nem mindig tudok életben tartani egy virágot). Szerencsére már egész élethű műnövények is léteznek, amire kiváló bizonyíték, hogy a kis lakásunk sötét zugaiba elhelyezett műdudvákra már többen hitték azt, hogy élő. Szóval úgy összegezném a dolgot, hogy a zöld-hiány-problematikát is sikerült megoldani!

Egy-egy régi tárgy a modern enteriőrökben kellemes kontrasztot hoz létre

U. i.: A krétarajzot és a mohát azért nem látjátok a korábbi bejegyzések étkezőről készült képein, mert ezek a legfrissebb ‘projektek’.

Ha érdekel a folytatás és nem akarsz lemaradni, kövess Facebook-on és Instagram-on! Ha kedvet kaptál egy kis átalakításhoz, dekoráláshoz, keress bátran! Addig is, ITT találod a képeket a teljes lakásról.

Ha pedig szeretnél valamilyen egyedi falfestést, keresd Szepesi Ágit!

Megosztás