Jóból még jobbat – 6. rész: Valami régi, valami új, valami kék a nappaliban

Kicsit el voltam tűnve az utóbbi időben, de most újult erővel folytatom, ahol abbahagytam: a nappalival. Az előző bejegyzésekben részletesen meséltem arról, mik voltak a szempontjaink a lakásvásárláskor, milyen koncepció alakult ki a fejemben, hogyan újult meg a konyha kisebb, de annál látványosabb változtatásokkal. Milyen tapasztalatokat szűrtem le a téglafal tervezésekor és kivitelezésekor, hogyan lett menő krétarajz az étkezőben és hogy milyen bútorokat készítettünk el mi magunk. Az előző bejegyzéseket azonos címen ITT tudod elolvasni.

Szürke, kék, fehér és csipetnyi fekete uralja az egész amerikai konyhás nappali színvilágát

A teljes összhang megteremtése az amerikai konyhás nappaliban

Egyedi bútorkészítés otthon, avagy hogyan készült a dohányzóasztal 0 forintból

A sikeres étkezőasztal projekten felbuzdulva, és mert az egyedibb fa bútorokat továbbra is vagyonokért árulják, nekiestünk a dohányzóasztal elkészítésének is. Az alapelgondolás itt is az volt, hogy a leginkább skandináv stílusra hajazó, letisztult nappaliba csempészni egy kis rusztikusságot és hogy itt is megjelenjen a természetes fa.

A munkafolyamat hasonlóan zajlott, mint az étkezőasztalnál: a pároméknál fellelhető faanyagból kiválasztottam két szimpatikus rönköt, az asztalos pedig használható formába hozta. Kicsit megcsiszoltam, addig a férfi szekció méretre vágta és meghajlította a kiválasztott vasrudakat. Amíg feketére festették a leendő lábakat, addig átkentem lenolajjal a faszeleteket. Száradás után kifúrtuk a lábak helyét és hipp-hopp kész is lett a dohányzóasztal! Tudom, hogy mindennek lett volna egyszerűbb módja is, pl. darabonként megrendelni mindent és csak összerakni. Mi viszont szerettünk volna 100%-ban otthon fellelhető, azaz meglevő anyagok felhasználásával kreálni valami újat, sajátot. (Jóóóó tudom, nem minden háztartás alapfelszerelésének része a vasrúd vagy a farönk….)

A saját készítésű dohányzóasztal szett igazi éke lett a nappalinak

Minden problémára van megoldás

Ami a nappali elrendezését illeti, elég hamar kialakult az elképzelés, hogy minek hol lesz a helye, a színvilág pedig ugye már adott volt a szerelem szőnyeg miatt. Ez volt az én gombom a kabáthoz, ami meghatározta az egész amerikai konyhás nappali stílusát. Mivel ezt még akkor vettem, amikor maga a lakás a kanyarban sem volt, annyi kis gond adódott vele, hogy a meglehetősen tágas nappaliba kicsinek bizonyult. Szerettem volna rendelni belőle egy nagyobbat is, viszont az atya úr istenért sem találtam ezt a típust pedig nagyon sokáig, nagyon kitartóan kerestem. Szerencsére viszont megtaláltam az updatelt verzióját: kicsit más tapintású, kicsit élénkebb színű, de ugyanaz a minta és tökéletesen passzol a már meglévőhöz.

Az ördög a részletekben rejlik

A nappaliból nyílik a kis gardrób, így az óriás helyiségben van egy kisebb, kuckósabb rész, ahova az étkezőből már ismert téglafal került és ahova olvasósarkot terveztem (erről a kövi bejegyzésben írok majd részletesen). Emiatt a kanapé az ablak mellett kapott helyet, mint a szoba központi eleme. Tv-t csak a hálóba akartunk, a nappaliba nem, így ezzel legalább nem kellett számolni. A kanapé kiválasztásánál szempont volt, természetesen a kinézeten kívül, hogy kényelmes, ágyneműtartós, és kihúzható is legyen. Ha ez nem lett volna elég szűkítő tényező, még az is fontos volt, hogy ne legyen batár nagy. Bár éppenséggel elfért volna egy nagyobbacska is, de nem mutat jól, ha bemész valahova és az egész szoba egy kanapé….

A választott kanapé színben és méretben is passzol a helyiségbe, és nem utolsó sorban nagyon kényelmes

Régi képek újjászületése

A fehér falakat fekete fehér grafikákkal szerettem volna dekorálni. Különösen tetszenek az építészeti rajzok, el is kezdtem keresgélni, amikor kiderült, hogy a pároméknál pont akad pár ilyen, Budapesti látképet ábrázoló kép. Már évek óta a padláson porosodtak, kopottasan, elhanyagolva. Így viszont mindenki jól járt: hozzánk is került a nagymama örökségéből, nekünk pedig nem kellett képeket vadászni a nappaliba, csupán átkereteztetni. Azt pedig tapasztalatból mondhatom, hogy egy új, a képhez és a helyiséghez is illő keret csodákra képes!

Kincsek a padlásról: grafikák eredeti, régi, retro képkeretben…

Maguk a rajzok és a keretek is különböző méretűek voltak. Ha eklektikus hatást szeretne az ember, akkor érdemes megtartani újrakeretezéskor ezt az összevisszaságot. A célom viszont itt az volt, hogy egy kis összhangot teremtsek, így azonos méretű kereteket kértem. Az amerikai konyhás nappaliban a szürke és kék színek dominálnak a fehér falak és a fekete kiegészítők mellett. Így a kontrasztos hatás és a koncepció továbbvitele érdekében fekete kerettel képzeltem el a őket a nappali központi helyén, a kanapé mögötti falon.

… és ugyanazok a képek új keretben, az új helyükön

Bútortervezés a legoptimálisabb helykihasználás érdekében

Ami talán a legtöbb fejtörést okozta, az az volt, hogy mivel lehetne a leginkább helytakarékosan és pofásan kihasználni, feldobni a nappali és étkező közti nagyobb, üres falszakaszt (kövi kép). Nyilván a kész bútorok mindig egyszerű, olcsó(bb) és gyors megoldást nyújtanak, ám van az az eset, amikor ez sajna nem elég. Az egyik ilyen eset, amikor minden négyzetmillimétert ki kell használni a hely szűke miatt, a másik, amikor nem biztos, hogy egyenesek a falak. Igen, létezik a jelenség, és igen, általában nem látjuk, csak ha odateszünk egy szekrényt. Akkor viszont ordít róla, hogy csálé a fal. Nah, nálunk mindkét eset fennállt, így kénytelenek voltunk asztalost hívni.

Érdemes kihasználni a lakás minden szabad sarkát, persze anélkül, hogy telezsúfolnánk óriási szekrényekkel…

Mire jött az asztalos, meg is terveztem a szekrényt: egy két oldalt komódban végződő, az átjárót áthidaló könyvespolcrendszert. Szerettem volna, ha a szőnyeg sötétkékje köszön vissza, és kicsit megtörik a falak fehérsége. Egger bútorlapot választottam de a Falco is jó minőségnek számít. Így jutott hely a könyveknek, amik eddig máshol, egymás hegyén hátán voltak összezsúfolva, a szekrény belseje pedig sok mindent elnyel, amiknek már sehol nem találtunk helyet.

…amire a legjobb megoldás a méretre gyártott bútor. Így lesz teljes a helykihasználás

Jövök (remélhetőleg) hamarosan a folytatással! Addig is, ha nem szeretnél lemaradni, vagy kedvet kaptál egy kis átalakításhoz kövess, keress Facebookon és Instagramon!

ITT pedig meg tudod lesni a további képeket.

Megosztás