Nagypolgári lakás újjászületése Art Deco stílusban; 1. rész

Az előző bejegyzésben azt taglaltam, hogy mi jellemzi azt Art Deco-t a lakberendezésben, most pedig egy ilyen stílusban megálmodott lakást szeretnék bemutatni nektek. A végeredmény magáért beszél, íme egy kis ízelítő:

A dekor nagyját a fali stukkóka dják

A feladatom az volt, hogy egy 140 nm-es, nagypolgári lakást forgassak fel, azaz tokától bokáig alakítsak át az igények szerint. A megrendelő egy 50 év körüli házaspár két egyetemistával, egy lánnyal és egy fiúval.

A lakás, illetve épület jellegéből, adottságaiból és a megrendelők habitusából adódóan elvetettem a nagyon modern stílust.

A gyönyörű szép épület kívül
és belül

Elképzeltem őket egy pl eklektikus vagy modern lakásban és eléggé “tájidegennek” éreztem, ezért az Art Deco-ra esett a választásom. A gyerekek szobáit leszámítva a lakás ebben a stílusban született újjá.

A főbb színek a fekete, fehér és az arany lett, kivéve a szülői hálót, ami bézs, fekete, arany. A legtöbben ezektől a színektől elsőre megijednek: a fehér túl steril, a fekete túl gyászos, az arany… hát az arany pedig túl giccses. Viszont a megfelelő arányban és elosztásban hihhhhetetlenül elegáns összhatást érhetünk el.

Eredeti alaprajz, avagy ilyen volt

A szülők sokszor fogadnak vendégeket, így fontos volt, hogy a közösségi hely tágas legyen sok ülőhellyel. Adott volt, hogy legyen 3 hálószoba, hogy mindenki elvonulhasson a saját kis “kuckójába”. Egy ekkora lakásnál simán belefér a 2 fürdőszoba, és amúgy is igény volt rá. A leányzó zongorájának pedig mindenképp helyet kellett találni. Kérés volt még, hogy a szépségesen gyönyörű, régi ajtókból mentsünk meg párat. A lakás elosztása nem volt rossz, de a megrendelők számára nem volt ideális, így kicsit falakat pakolgattam.

Átalakítás utáni, bútorozott alaprajz, avagy ilyen lett

Az eddigi konyha-étkezőből egy tágas előszobát csináltam, de ezt is két részre osztottam egy fekete, acélkeretes üveges fallal. Így mégiscsak van valami rendszer, hogy ne csak úgy beessünk rögtön a lakásba, de mindennek jutott hely: a tulajdonosok hazaérve a kis pamlagra ledobhatják a táskájukat, kényelmesen le tudnak ülni a cipő le-és felvételhez, egy szépséges szekrénybe el tudják rakni a kabátokat (ez a 3.képen látszódik). Ebben a helyiségben nincs ablak, a régi időkben ez volt a hall, de nem akartam fallal még inkább besötétíteni a helyiségeket, ezért lett az üveges megoldás a tuti befutó. Hasonló esetekben is tökéletes választás: szuper térelválasztó, de úgy, hogy nem vesz el a térből, és világos marad a helyiség.

Előszoba és folyosó látványtervek; elegáns és tágas végeredmény

Bentebb haladva kapott helyet a zongora, ahonnan aztán a nagy, amerikai konyhás nappali nyílik. Így, ha a leányzó megcsillogtatná zongoratudását a vendégek előtt, nem kell az egész lakáson átcsörtetniük, csak átsétálnak a nappaliból. Plusz vétek lenne egy ilyen csodaszép darabot takargatni valamelyik szobában, nem? Továbbhaladva a közlekedőnél a fürdővel szemben egy óriási, barokkos arany tükör tágítja a teret (ez 2. előszobás képen látszik).

Mivel az előszoba, az előtér és a közlekedő egy légtérben van, így burkolatuk azonos: geometria mintás, fekete-fehér színű cementlap. Bár a stílusra a fényes felületek a jellemzők, a letisztultabb kép és az aranyozott cuccok ellensúlyozása miatt fekete-fehér-szürke mintás, matt járólapot választottam.

Két szoba egybenyitásából született ez a tágas étkező, konyha és nappali

A szuper tágas amerikai konyhás nappaliba belépve, bal oldalt található a konyha, fényes fekete konyhabútorral, fehér márvány járólappal, fali burkolattal és épített pulttal, ami iszonyat elegáns. A helyiség többi része pedig melegburkolatként táblaparkettát kapott, ami tovább emeli a luxusérzetet.

A munkapultra kicsit kitérve, nemcsak jól néz ki, hanem praktikus is: a konyha felőli részében szekrény, ami nagyon sok mindent el tud nyelni, és ha csak egy kicsit is sok cuccod van, viszont annál kevesebb a tárolóhelyed, akkor tudod, hogy egy kis plusz hely mennyit számít.

Többfunkciós konyhasziget: konyha felől tároló szekrény, az étkező felől pedig asztalként funkcionál

A másik oldalára pedig 3 magasított szék került. Itt, a reggeli rohanás közepette pikk-pakk be lehet kapni valamit, ilyenkor úgysem ül össze a család, hanem mindenki rohan amerre lát. Elég a pulton átemelni az étket, hogy gyorsan haraphass valamit, nem kell vele elvánszorogni az étkezőasztalig. Ami amúgy nem került messzire, de reggelente minden másodperc számít, nem?

A helyiség fő dekorját egyébként a fali stukkók adják, amik felteszik az elegancia ‘i’-jére a pontot. És persze az elmaradhatatlan aranyozott kiegészítőkről se feledkezzünk meg: csaptelep, fogantyúk, lámpák. Ahogy már minden bizonnyal mondtam: az ördög a részletekben rejlik!

Minden egy helyen, zsúfoltság érzet nélkül

Folyt. köv. hamarosan a lakás többi részével!

Ha kedvet kaptál az átalakításhoz, vagy csak nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, megtalálsz Facebook-on vagy Instagram-on (@dressmyflat) is!

Az összes kép megtekintéséhez kattints a Referenciákhoz!

Megosztás