Jóból még jobbat – 2. rész: Így újult meg a konyha nagyobb átalakítások nélkül

Nemrégiben az Otthon és Kertek magazin bemutatta a lakásunkat az októberi számában, és ennek kapcsán belekezdtem egy nagyobb falatba: ebben a sorozatban részletesebben mesélek a mini felújításról, a tervezésről, az ötletekről, tapasztalatokról. Ha lemaradtál az 1. részről, amiben a kezdeti állapotokról és a koncepcióról írtam, IDE kattintva pótolhatod.

Mindennek az alapja az alapos tervezés

Hogy is kezdtem hozzá? A szerelem szőnyeg hamarabb volt meg, mint maga a lakás, így a szőnyeg helyének megtalálása volt az első feladat. A két pici szoba méreteiből adódóan kizárásos alapon az amerikai konyhás nappaliban kapott helyet. Kék, fehér, szürke színei, valamint geometria mintája meghatározta az egész helyiség színvilágát és stílusát. Az biztos volt, hogy az eredetileg bézs és barna színű falak fehérek lesznek, hogy minél világosabb legyenek a terek, és hogy a fekete, szürke, kék bútorok és kiegészítők érvényesülni tudjanak majd.

Az első bejegyzésből arra lehetett következtetni, jogosan, hogy ebben a részben a nappali bemutatása fog következni, de inkább időrendben haladnék, hogy követhetőbb legyen a gondolatmenet.

Több, kisebb változtatással, de konyhabútor csere nélkül ilyen lett az álomkonyhám

Mivel érdemes kezdeni

Igyekeztünk minden kosszal, maszatolással járó dolgot beköltözés előtt megcsinálni mi magunk vagy szakember segítségét kértük. Azt hinné az ember, hogy a kisebb munkálatok, mint például klíma beszerelés, kapcsolók és konnektorok helyének átvariálása (ezeket mind szigorúan festés előtt javasolt!), vagy egy db szoba kifestése, stb. pikk-pakk megvannak és nem járnak nagy kosszal. A francokat nem! Szóval ha tudod, minden ilyesmit költözés előtt iktass be, ha nem akarsz agyhúgykövet kapni például a dupla nagytakarítástól!

Nálunk ilyen “kötelező” dolog volt a nem véletlenül említett villanyszerelés, festés és egy kis burkolás, amire majd egy későbbi bejegyzésben visszatérünk.

Konyha eredeti állapota

A lakás kérdőjeles pontja viszont a konyha volt, mert a jó állapotú Ikea konyhabútort nem akartuk volna lecserélni, viszont annak világos, vöröses barna színével nem voltam kibékülve. Így muszáj volt kezdeni vele valamit, lehetőleg költözés előtt.

A jó állapotú konyhabútort kár lett volna lecserélni
Bocsánat a fapados képekért, költözéskor készültek
Konyha az étkezőből nézve
A konyha elrendezése ideális, minden szabad hely ki van használva

Végül, költséghatékonyság címszóval a bútorfrontok átfestés mellett döntöttem, ami ilyen esetben a legjobb verzió. A bútorfestés, bútorfelújítás amúgy is nagy hobbink lett pár éve, szóval alig vártuk, hogy hozzáláthassunk. Rengeteg festék van már piacon, és sajnos még nem volt szerencsém mindet kipróbálni, viszont azt tudtam, hogy valami strapabíróbb kell, hiszem olyan felületről van szó, amit sokat fogunk sikamikálni, sokat éri majd víz, tisztítószer, étel, zsír.

Első körben ilyesmi álomkonyhát képzeltem el (Kép: Pinterest)

Hasznos tippek bútorfestéshez

Keresgéltem egy darabig, olvasgattam a témában és végül a gépi kikeverős festék mellett döntöttem, és abszolút bevált. Sokféle verziója van: zománc festék, falfesték, oldószeres, vizes bázisú, többféle kiszerelés, és rengeteg, de tényleg rengeteg árnyalat! Szóval mindenki meg tudja találni a számára legalkalmasabbat! Gépi színkeverés szinte minden festékboltban elérhető és nem kell megvenni/elkuncsorogni a vaskos színskálát, mert az egyesével szedett színskála csíkok elvihetők, így ha nagyjából tudod már milyen árnyalatban gondolkozol, elég pár csíkot leemelni, és otthon aztán nyugodtan kitalálhatod melyik legyen a tuti befutó szín.

A belül fehér konyhabútornak elég volt csak az előlapjait átfesteni
A kritikus részeket előtte le kell maszkolni, majd utána jöhet a henger és/vagy ecset

Már csak a színt kellet kitalálni. Első blikkre rávágtam, hogy ‘szürke, mi más?’. Majd arra gondoltam, hogy a szürke az új barna, azaz most egy eléggé fénykorát élő szín, és én egy kicsit különlegesebbet szeretnék magunknak. Így a választottam a világos szürkés kék lett. A művelethez teljesen szét kellet szedni a konyhát, konkrétan atomjaira (na jóó, a falfestés miatt is), de abszolút megérte.

Ha hasonló projektben gondolkozol, fogadj meg egy jó tanácsot: hiába tetszik egy vagy több szín azon a bolhányi mintán, egyáltalán nem biztos, hogy az adott felületen, nagyban ugyanúgy fog kinézni. Ezért ha teheted, vegyél a leszűkített kb. 3 árnyalatból a legkisebb kiszerelésben és próbáld ki azon a felületen, ahova szánod!

Ha kiválasztottad a színt, számolj úgy, hogy minimum két rétegben át kell majd menni rajta a jobb fedés érdekében. Mielőtt hozzálátsz a festéshez, nagyon fontos, hogy előtte tisztítsd le a felületet Szalmiákszesz vízzel hígítva remekül lehozza a port és zsíros szennyeződéseket. Az olyan részeket, ahova esetleg más színt szánsz, vagy üveges része van, a tisztítás után érdemes körbemaszkolni. Különböző méretű maszkoló szalagok kaphatók, válaszd a számodra ideális méretűt a felülettől függően. Szerencsére ezek az újabb festékek más előmunkát, azaz csiszolást nem igényelnek, így jöhet is a henger, ecset!

Az ablak alatti részhez a párom által készített gurulós asztalka került, hogy növeljük a pakolós felületet. A tetejére a munkalapból vágattunk, a többi része ugyanolyan kék, mint a konyhabútor, csak hogy teljes legyen az összhang

Látványos eredmény apróbb változtatásokkal

Szóval eredetileg úgy indultunk neki a konyhának, hogy csak átfestjük a bútort. Pont. Viszont rögtön egyértelmű lett, hogy ehhez a kékhez nem fog menni se a barnás csempe, se a zöldes munkalap. Kuka. Helyette szépséges metró csempe került fel, szigorúan nagy, 4 mm-es szürke fugával és 3/4-es eltolással. Sok burkolatnál az a szép, ha a lehető legkisebb és leginkább szín azonos fugát használunk, a metró csempénél viszont az ellenkezője érvényes. Legyen minél nagyobb a fuga és minél jobban elütő színű, ez adja ki még inkább a csempe különleges alakját. A metró csempében amúgy jóval több potenciál rejlik, mint azt sokan hiszik, mivel rengeteg felhelyezési mód közül lehet válogatni. Egyik izgibb, mint a másik, és mégsem fizetsz érte vagyonokat.

Az apró dekorációk mindig sokat dobnak az összképen, nálunk ezt a doboz gyűjteményem szolgáltatta

Fa hatásúra munkalapra esett a választásom a hűvösebb kék ellensúlyozásaként. Alapjáraton nem annyira ajánlom a fa hatású, de nem fa dolgokat mert sokszor elég gagyik, ám ez a munkalap megszólalásig hasonlít az igazira.

Végül olyannyira elkapott a gépszíj, hogy a tűzhelyet, mosogatót és a csaptelepet is leváltottuk, természetesen stílusban és színvilágban ragaszkodva a koncepcióhoz. Ami pedig az volt, hogy egy kis rusztikus beütésű, modernebb vintage konyhánk legyen, amit az említett módosításokkal úgy érzem sikerült is abszolválni.

A világos, kék fehér konyhában még jobban érvényesülnek az új, fekete apróságok, mint a csaptelep, mosogató és lámpa

Hamarosan érkezik a folytatás, addig is a képeket a Referenciáknál tudod meglesni!

Ha szeretnél első kézből értesülni az újdonságokról, kövess Facebook-on és Instagram-on!

Megosztás