Jóból még jobbat – 8. rész: Így készült egy egyszerű Ikea komódból egy nem mindennapi patika szekrény

Az előző részben elhamarkodottan kijelentettem, hogy ezennel “kivégzem” az amerikai konyhás nappalink bemutatását és a lakás többi része következik, de végül a tervezettnél terjedelmesebbre sikerült a bejegyzés. (Az előzőeket azonos címen ITT tudod visszaolvasni).

Így most elmesélem a nappali egyik legmeghatározóbb elemének a történetét, vagyis hogy hogyan készítettünk egy -azaz 2 db- full egyszerű, Ikea fenyő komódból egy antik hatású, egyedi patika szekrényt.

A patika szekrény a nappali egyik éke lett

Honnan is jött az ötlet és a bátorság a kivitelezéshez

Legutóbb a nappali olvasósarkát mutattam be, amit nem akartam túlzsúfolni, plusz hagyni akartam érvényesülni a téglafalat, viszont tárolóra szükségünk volt még. Így a méret tekintetében elég hamar megbeszéltem magammal, hogy egy komód pont elég lesz oda.

Azt már említettem, hogy szeretem a régi, lomizós, padlásról kotorós bútorokat, dekor tárgyakat és azt is, hogy szeretem ezeket vegyíteni akár modernebb enteriőrben is. A lakásunk is egy ilyen kísérleti helyszín lett, így került a nappaliba pl. egy régi bőrönd, kisebb ládák és a lámpás is. A régi, patika szekrények viszont mindig is a szívem csücskei voltak.

Íme egy példa egy eredeti darabra. Forrás: Galéria Savaria

El is kezdtem keresgélni, de nem nagyon találtam se méretben se árban megfelelőt. Vagy egyáltalán nem is találtam semmit, mert ez a fajta szekrény azért nem terem minden bokorban. Pont ebből kifolyólag, ha találtam 1-2 említésre méltót, azokat sajnos vagyonokért vesztegették. Viszont elég nagy lett addigra a szerelem és az a baj, hogy ha egyszer valamit a fejembe veszek, akkor nem nagyon tágítok. Megint a párom dobta be az ötletet, hogy mi lenne ha megpróbálnánk mi magunk csinálni egyet. Először hitetlenkedve álltam, hogy azt mégis hogy gondolja. Majd elkezdett videókat nézegetni, hogy kiokosodjon a témában és végül meggyőzött, hogy egy próbát megér, ha nem sikerül, akkor sincs semmi.

Gondoltad volna, hogy ebből a két Ikea komódból…
…lett ez az egyedi patika szekrény?

A munka menete

Mindez ősszel zajlott és már nem volt kint matatós idő, kénytelenek voltunk a nappaliban elvégezni a műveletet pár kiszuperált ágyneműhuzaton. A két, tök egyszerű, fiókos Ikea szekrény mellé még vágattunk két vastagabb falapot, alulra és felülre, hogy legyen egy masszívabb váza az egésznek és hogy felül ne látszódjon a szekrények illesztése. A festést ezekkel kezdtem, hogy minél hamarabb össze lehessen őket szerelni és felkerülhessenek a fekete, gurulós lábak.

A fa gyorsan beszívta a pácot…
…ezért gyorsan kellet haladjak

Majd kiszedtük a polcokat és miután az emberem összecsavarozta a két komódot, hozzáláttam a váz festéshez. Világos pácot használtam a kis fakkokhoz, sötétebbet a szekrény egészére. Az autentikusabb hatás érdekében és hogy látszódjon a fa erezete, nem ecsettel vagy hengerrel dolgoztam, hanem ronggyal dörzsöltem bele a pácot a fába.

Már a finisben: ha felkerülnek a fogantyúk lassan kész is
Hooopppsz egy szexi zokni…

Kicsit trükköztünk a kivitelezésnél, ugyanis nem csináltunk olyan kis mini fiókokat, mint ahogy az eredeti patika szekrényeknél van. Ezekbe apróságokon kívül nem nagyon tudtunk volna mit pakolni. Ehelyett a meglévő fiókokat meghagytuk, és vágattunk rájuk egyforma nagyságú fa lapocskákat. A váz átfestése után ezeket kentem át a világosabb páccal. Egy fiókra három ilyen kis álfiók került. A szín és mélységbeli különbségnek köszönhetően nem tűnik fel a csalás, hanem tényleg olyan mintha kis mini fiókok lennének. Így viszont nagyobbacska dolgok is elférnek bennük.

A végeredmény megérte a fáradságos munkát

Miután minden megszáradt egyenként felszereltük a kis fogantyúkat a lapocskákra, majd azokat a fiókokra. Két oldalra bronzos csillogású, feketére festett élvédő, középre pedig az illesztést takaró fém került. Az utolsó simítások után el is készült a réginek tűnő, vadi új patika szekrény.

Így lett teljes a nappaliba megálmodott enteriőr

Most már tényleg a végére értünk a nappalinak, így legközelebb folytatom majd az eddig nem említett helyiségekkel: a dolgozószobával, gardróbbal, fürdőszobával, hálóval és erkéllyel. Igen, jól látod, hátra van még egy “kevés”.

Ha kíváncsi vagy a folytatásra kövess Facebook-on és Instagram-on, ha tetszett a bejegyzés vagy hasznosnak találtad nyomj egy like-ot!

Ha pedig egy kis segítségre lenne szükséged dekorálás, átalakítás, felújítás terén, füstjelezz ahol szimpatikus!

Az összes képet pedig ITT tudod megnézni.

Megosztás