Jóból még jobbat – 9. rész: Kicsi erkély, optimális térkihasználás

Gondolom többen vagyunk, akik örülnénk egy kis kertes háznak, de Budapesten és környékén sokszor ez csak álom marad. Így amikor lakást kerestünk, az egyik fő szempont az volt, hogy legyen legalább egy kis erkélye. Az, hogy ki lehet ücsörögni szerintem annyi pluszt ad és már ennyitől is úgy érzem, hogy kb kint vagyok a természetben. Bevallom, jó pár lakás emiatt esett ki a rostán. Amikor megtaláltuk ‘A’ lakást, rögtön láttam, hogy kihívás lesz úgy megcsinálni a kb 2,3 négyzetméteres erkélyt, hogy kényelmesen, többen is ki tudjunk ülni anélkül, hogy szárnyat kelljen növeszteni, ha közlekedni szeretnénk ezen az “óriás placcon”.

A sárga és az élénk zöld izgalmas, friss hangulatot csempésznek a szürke-fehér páros mellé

Erkély tatarozás indul!

Először a is fő problémára, a helyhiányra kellett megoldást találni. Azaz, hogy milyen ülőalkalmatosság legyen, ami nem ez a standard, műanyag, kerti szék és nem is fa vagy műanyag összecsukhatós cucc. Ja és persze el lehessen férni tőle és ne legyen agyonzsúfolva. Évek óta nagy szerelmem volt az Acapulco szék, ami akkor még kb ritkaságszámba ment itthon. Nah hát az sajna rögtön egyértelmű volt, hogy róla lemondhatok. Nem csak a mérete miatt, hanem azért is mert közben beláttuk, hogy valamilyen többfunkciós ülőalkalmatosságra lesz szükségünk, ami egyben tároló is.

A látszat ellenére nagyon kényelmes, kintre és bentre is szuper választás az Acapulco szék

Szóval elkezdtem valamilyen padban gondolkodni, amit viszont ennyire pici méretben nem találtam, különösen nem L alakút, ami nálunk a legoptimálisabb forma lett volna. Így megint kézbe kellett venni az irányítást, vagyis jelen esetben a szerszámokat, hogy elkészüljön az ide megálmodott, L alakú sarok ülőke. Szerencsére a párom mindig kapható egy kis barkácsolásra és még ügyes is, szóval óriási mázlim van! Arany ember!

Amíg készült a padocska, volt időm kitalálni mini oázis designt is. Fő színként a fekete, fehér, szürke hármast álmodtam meg ebben a felosztásban: fekete korlát, fehér ülőke, szürke padló és ülőpárnák. Mindezt dzsungel mintával, egy kis sárgával és sok növénnyel megbolondítva.

Itt már majdnem kész az erkély, de csak szúrta a szemem, hogy a járólap barna és nem szürke

Az eredetileg sötétbarna, kazettás fa korlátot mindenképp rendbe kellett hozni, mert már eléggé rottyon volt a festés, így ez volt a következő lépés. Hát nem mondom, hogy egyszerű és gyors munka volt… Ha hasonlóan kültéri festést terveztek, egy jó tanács: festék vásárláskor inkább kérjetek segítséget, főleg ha nem a standard barna színekben gondolkodtok. Barna árnyalatból nagyon sokféle kültéri festék, lazúr, stb kapható, ezekkel annyira nincs is para. Mi feketét szerettünk volna, ami kültériben ritkább és azt hittük, hogy ha a zománcfestékre rá van írva, hogy kültérre is használható, akkor jók is vagyunk. Hát nagyon nem így van, sajnos már pár hónap múlva elég kopottas lett, és nem a jó értelemben. Így esedékes lenne idén is egy kis festegetés de még egyelőre nem gyűjtöttünk hozzá erőt. Lényeg a lényeg: inkább kérjéték szakember segítségét festék választáskor ha kültérre szánjátok!

A sok növény is már rengeteget dob egy erkély vagy szoba hangulatán

A korlát rendbetétele után nem sokkal a két darabból álló pad is elkészült, amiket az ablak alá a sarokba szántam, hogy oda lehessen kuckózni. Mindkettő teteje felnyitható, így ide is tudunk pakolni kisebb, kinti cuccokat. Közben elkészültek a méretre varratott, vízlepergető anyagú, szürke ülőpárnák, valamint megérkeztek a dzsungeles díszpárnák is. Ezekhez szuperül passzolnak a már meglévő, és így a kiselejtezéstől megmenekült sárgák. Szépen beültettük a növényeket és pár dekoráció is előkerült, így nálam már csak a burkolat hibádzott.

Amúgy egy teljesen jó minőségű, szép kültéri greslapról beszélünk, aminek egyedüli szépséghibája a barnás vöröses színe. Újra burkoltatni nem akartuk volna, mert bár a felújításkor minden flottul ment hála az égnek, de úgy voltunk vele, hogy most egy darabig nem szeretnénk mestert látni a lakásban. Így esett a választás az Ikea kültéri burkolatára, amit bármilyen kosszal járó munka nélkül, pikk-pakk le lehet tenni a műanyag, pattintós alsó résznek köszönhetően.

A barna járólap és a korlát nyitott alsó rész még megoldásra vár
Ha már a lakásban nem cseréltünk burkolatot sehol, legalább kint tudok a maiolica mintában gyönyörködni

Már úgy tűnt, hogy kész az erkély, amikor a páromat nem hagyta nyugodni valami: a korlát teljesen nyitott, ami azt jelenti, hogy alul is nyitott, így ha leejtünk kint valamit, az simán le tud pottyanni az erkélyről az utcára. Sokáig agyaltunk, hogy lehetne ezt a problematikát kiküszöbölni úgy, hogy még jól is nézzen ki. Végül a megoldás egy saját gyártású fa padka lett, ami a korláthoz erősítve fut körbe. Ami pedig a kivitelezést illeti, a párom szenvedett vele rendesen, mert meglepő módon nincs sehol derékszög az erkélyen, cserébe van lejtés és sok kis kiugró rész. Szóval ez megint egy challenging projekt volt, de megérte, mert így legalább nem félünk attól, hogy esetleg az utcán landol pl a telefonunk. Mivel ránézésre a korlát folytatása, ezt is feketére festettük és nagy szemű, fehér dekor kövekkel töltöttük fel. Így végre tényleg hátradőlhetünk és élvezhetjük a saját kis oázisunkat.

Az oázis hangulat a fürdőben is folytatódik

Minimális változtatással is látványos lehet az eredmény

A fürdőszoba bemutatása annyira kis rövid szösszenet, hogy gondoltam hozzácsapom az erkély topichoz, hiszen hangulatában egyik a másik folytatása. Szóval, ahogy már említettem korábban, akitől vettük a lakást, 6-7 éve gyönyörűen felújította. Így az apró fürdő egybe lett nyitotta a wc-vel és új burkolatot is kapott. A lakás színvilágára, így a fürdőére is eredetileg a bézs-barna kombó volt a jellemző, amit átvariáltam szürke-fehérre, ahol lehetett. A fürdőben sajnos pont nem lehetett, csak ha teljesen szétverjük és újra csináljuk, de sajnáltuk volna szétbarmolni. Mégis, szerettem volna a saját ízlésünkre formálni, így apróbb változtatásokat eszközöltem a loftos oázis hatás érdekében.

Ilyen…
…volt…
..előtte

Így a meglévő, standard szanitereket fekete, különlegesebb vonalvezetésű darabokra cseréltük, a csöveket feketére festettük. A szép, de sok helyet elfoglaló mosdókagylót egy kisebb, kőből kifaragott mosdótálra cseréltük. Az ezt tartó szekrényke teteje krémszínt kapott, hogy a jobban érvényesüljön a kő. Szívem szerint a tükröt egy nagy, fekete keretes, kerek darabra cseréltem volna, de a jelenlegi rögzítésének a nyomát nem tudtam volna mivel eltakarni, ezért valamivel fel akartam dobni. Sajnos a helyiségben nincs ablak, így a növények megpurcannának, helyettük kénytelen voltam műnövényekkel operálni. Az operálást akár szó szerint is lehet érteni, mert a tükör keskeny pereme miatt a habszivacsba létráról, egyesével tűzdeltem a virágokat és kb minden egyes szál után le-föl létráztam, hogy csekkoljam a megfelelő szögből. Így sikerült a fürdőszoba arculatán változtatni rombolás nélkül.

A részletek a vizes helyiségekben is számítanak

A dzsungel style folytatódik a hálóban is, amiről legközelebb fogok mesélni. Ha nem szeretnél lemaradni, kövess Facebook-on és Instagram-on! Addig is itt tudod megnézni az összes képet, az előző bejegyzéseket pedig a blogon találod ‘Jóból még jobbat’ kezdő címmel.

Ha pedig kedvet kaptál egy kis lakás csinosítgatáshoz, írj miben tudnék segíteni!

Megosztás