Online lakberendezési tanácsadás keretében újult meg ez a balatoni nyaraló

Egy korábbi bejegyzésem kapcsán talált rám Barbi, ahol azt taglaltam, hogy pár kisebb újítással is mekkora változást, akár a ‘wáááóóó’ hatást is elérhetjük. Szálláskiadóként felismerte azt, hogy lakberendező segítségét kérni jó befektetés és hosszútávon megéri, mert ezáltal vonzóbbá, csalogatóbbá teheti szállását a leendő vendégek számára, és így a befektetés hamar megtérül. Ezért megkért, hogy vegyem kezelésbe badacsonytomaji nyaralójuk étkező-nappaliját, a távolság miatt online.

Íme a végeredmény! Ha kíváncsi vagy, honnan indultunk ki, és hogyan jutottunk ide, olvass tovább!

Ilyen lett a badacsonytomaji nyaraló nappalija az átalakítás után: világos, vidám és kényelmes.

Étkező-nappali az átalakítás előtt

Átalakítás előtt a helyiség elég sötét volt az egyetlen, picur ablak miatt, és hát a retro feketés-szürke padlószőnyeg erre rátett még egy lapáttal. Az jó ötlet volt Barbiéktól, hogy anno fehérre festették a lambériát, viszont maga a lambéria elég sok helyet elvett a térből, főleg a csúcsos résznél.

Átalakítás előtt: sőtét, szűkös nappali

A bútorokkal alapjáraton nem volt semmi gond, viszont több és/vagy nagyobbak voltak a kelleténél, így azon is változtatni kellett, hogy ne legyen túlzsúfolva a helyiség.

Átalakítás előtt: bútorok túlzsúfolva, egy kupacban

Az eddigi étkező-nappali funkciót mindenképp szerették volna megtartani, bútorok közül pedig az étkezőasztalt és a hozzá tartozó székeket. Mivel a szett inkább vintage, country stílusú, így rögtön elvetettem a modern vonalat. A kanapét szerették volna lecserélni egy olyanra, ami nem csak szép, hanem több férőhelyes, kihúzva pedig két ember kényelmesen tud rajta durmolni.

Átalakítás előtt: a megtartani szánt étkező garnitúra régi helyén.

Helyet kellett még találni a leendő komódnak, a tv-nek, valamint egy legalább 8-9 fakkos bortartónak is. A Barbi által küldött inspirációs képek alapján egyértelmű volt, hogy fehér, kék, türkiz színek lesznek az uralkodók, ‘vizes’ elemekkel kiegészülve.

A tulajdonosok nemrég kicseréltették a tetőt és plusz tetőtéri ablakokat rakattak be, így sokkal világosabb lett a szoba. A lambériát teljesen leszedették és gipszkarton borítás került a helyére. A meglévő gerendákat sajnos nem lehetett megmenteni, így a javaslatomra berakattak pár álgerendát, ami nagyon sokat dob a helyiség hangulatán.

Folynak a munkálatok, az új ablakok már a helyükön, hamarosan jön a gipszkartonozás.

A nappali rész feletti plafont pedig a tanácsomra megemelték amennyire lehetőség volt rá. ami azért is jó, mert ezzel is nagyobbnak tűnik a tér, és így ide is lehetett tenni az álgerendákból.

Előkészületek az átalakításhoz: enteriőr montázs és inspiráció

Mivel a térrendezést már átbeszéltük Barbival és előzőleg készítettem bútorozott alaprajzot, így időspórolás miatt abban maradtunk, hogy a végén nem látványtervet fognak kapni, hanem egy montázst a ténylegesen kiválasztott bútorokból, kiegészítőkből.

Végleges montázs a ténylegesen kiválasztott bútorokból, kiegészítőkből.

Ezt azért is találom hasznosabbnak, mint egy látványtervet, mert így nem csak egy szépen megszerkesztett képet kap, hanem a konkrét megoldást. Azaz, nem neki kellett gondolkodni és keresgélni, hogy a látványterven szereplő kanapéhoz hasonlót levadásszon valahol, hanem konkrétan a színben, méretben, stílusban teljesen oda passzolót kapja meg tálcán.

A hangulati montázs alapjáraton egy tervezői eszköz, ami segít a tervezési koncepció kiötlésében és annak kommunikációjában. A megbízóval való egyeztetés során az elhangzott instrukciók alapján a tervező általában a munka elején készíti, leginkább színekről,anyagokról, bútorokról, stílus illusztrációkról összeválogatott képek elegyének a képe. Arra jó, hogy megosszuk az ötleteinket, a bennünk kialakult képet, amit persze a megrendelő igényei ihlettek. Lényegében a tervezendő tér stílusának, hangulatának ábrázolása, ami segít a közös nevezőre jutásban.


Inspiráció a lakberendezési munkához

Az eredetileg is fehér falakon nem akartam változtatni (egy tisztasági festésen kívül), hogy az élénk színű kisebb bútorok, kiegészítők jobban tudjanak majd érvényesülni és persze, hogy ne legyen belépve too much a érzetünk.

Az online lakberendezés folyamata

Megtudtam, hogy a panorámás nyaraló felső szintjét minden évben kiadják, és már folytak a felújítási munkálatok, amikor bevontak. Minden helyiségben lecserélték a régi padlószőnyeget szép új parkettára, kicserélték a régi ajtókat, az emeletre vezető lépcsőt és a konyha is teljesen megújult. Az étkező-nappali térszervezésével és dekorálásával viszont elakadtak, így jöttem én a képbe.

Az első, virtuális konzultáció során Barbi kamerával “körbevezetett”, elmondta mik az elképzelései. Nagyjából átbeszéltük a térszervezést. Erről aztán küldtem nekik egy méretarányos, vázlatos, bútorozási alaprajzot, ami az első lépés, hogy aztán tovább tudjunk haladni a tervezéssel.

A távolság miatt Barbival végig telefonon, messengeren, videochaten, füstjellel konzultáltunk. Eleinte kicsit féltem ettől, mert ez azért egy nagyobb (falat) átalakítás volt, jobban jelen kellett lennem, mint egy sima stílus tanácsadásnál, plusz attól függetlenül, hogy van alaprajz, szeretem magam levenni a méreteket. Szerencsére sikerült mindig mindent lebeszélnünk virtuálisan, bármilyen fennakadás nélkül, és így mindig gördülékenyen tudtak haladni az átalakítás éppen aktuális fázisával.

A végeredmény: világosabb, tágasabb tér és egy szebb szállás

Legelőször a lámpákat választottam ki, hogy a kiállásokat ehhez lehessen igazítani. Kötél és-gyékényfonatos darabokban gondolkoztam, és az étkezőasztal fölé mindenképp egy impozánsabbat szántam, úgy, hogy azért a balatoni panorámába ne rondítson bele. A nappali rész fölé kerülő lámpa pedig formavilágban teljesen más, stílusban viszont teljesen megegyezik az étkezőbéli társával, így alkotva kellemes összhangot egyhangúság nélkül.

Az új, panorámás étkező

A helyiség nem szokványos mivolta valóban kisebb kihívást jelentett, ugyanis -ahogy már az eddigi képekből láthattátok- a nappali egyik fele egy tetőteres kis toronyban végződik. Emiatt kisebb a térérzet a helyiségbe belépve, amin viszont a szélesebb ajtó sokat javít.


A megnagyobbított ajtónak és a világos falaknak köszönhetően sokkal tágasabb lett
a helyiség

Az egyetlen dolog, ami az eredeti designból megmaradt az étkező szett. Ugye mennyivel másképp mutat az új környezetben? Ezzel csak arra szeretnék rávilágítani, hogy ha felújítást is tervezel, nem kell feltétlen mindent máglyára dobni, biztos akadnak még felhasználható elemek, amik simán beépíthetők az új designba!


A szuper álgerendák megkoronázzák az étkező hangulatát

Ezután jött a kanapé vadászat, hiszen ez volt az egyik legmeghatározóbb eleme a szobának. Sokáig türkiz kanapéban gondolkodtam, végül a jövőbeli variálhatósági szempontokat szem előtt tartva visszafogottabb szürkére esett a választás. A képeken egyelőre a régi kanapé szerepel, amint megérkezik a vadiúj, frissítem a bejegyzést!

Az összkép a régi kanapéval is szuperül mutat

A következő elem a szőnyeg volt, itt viszont már nem volt mese, színesnek kellett lennie! Ha már a kanapé nem lett türkiz, akkor a szőnyeg legyen az! Keresgélés közben viszont ráakadtam egy kék halas, kerek szőnyegre, ami Barbinak is szerelem volt első látásra. Így jöttek a halak, amikhez szuper fém fali dekort sikerült lőni.


Egy egyedi szőnyeg az egyszerűbb enteriőrt is feldobja

Közben arra jutottam, hogy a kanapé mögötti falat fel kellene dobni egy kis fehér, vízszintesen rakott lambériával. Ne ijedjetek meg, nem a régi, randa, szoci lambériára gondoltam! Azoknak természetesen rég leáldozott, viszont maga a lambéria abszolút fénykorát éli, és hihetetlenül sok verzióban és színben lehet alkalmazni! Végül idő szűke és egyszerűségi szempontok miatt egy szuper faerezetes tapétát választott Barbi.

Halas fém fali dekor, hogy minden passzoljon mindenhez

Menet közben szembejött a másik szerelem, a rattan dohányzóasztal szett is, így már pikk-pakk össze lehetett válogatni az apróságokat, mint pl párnák, váza, amik mellé Barbi szuper faliórát és mécseseket talált. Hely hiányában falra szerelhető bortartót találtam ki nekik a komód mellé, amit majd Barbiék saját kezűleg fognak megcsinálni.

A rattan dohányzóasztal szett a helyiség egyik éke lett

Átalakítás egy hónap alatt. De mennyibe került?

Barbiék nyár elején láttak hozzá a munkálatokhoz a tetőcserével és az ablakok betételével. Június közepén vontak be a felújításba, július végére pedig már elkészültünk mindennel (jóóó, a kanapéra még várni kell picit).

A teljes projekt 30 munkaórát jelentett számomra, és az általam összeválogatott berendezés mindennel együtt durván 400.000 ft-ból jött ki. Így Barbi eddig is sűrűn látogatott szállása még kelendőbb lett, és nem rég nagy örömmel újságolta nekem, hogy a ‘wáááóóóó’ reakció is megvolt, már a vendégek részéről is.

Ilyen környezetben a még jobb a megérdemelt pihenés!

Összességében a fenti sikeres nyaraló átalakítás is példázza, hogy az online lakberendezési tanácsadás egy sikeres útja a lakások átalakításának. Mindenkinek kényelmesebb, biztonságosabb (mivel érintkezés mentes) és nem utolsó sorban pénz és idő spórolható meg vele. A végeredmény pedig magáért beszél, hiszen Barbiék szállásával még elégedettebbek a Balatonon nyaralók.

Ha a ti lakásotok is átalakításra szorul, esetleg lakberendezési tanács kellene, írjatok a ​Facebook​ vagy ​Instagram​ (@dressmyflat) oldalamra!

A képeket a Referenciáknál tudjátok jobban szemügyre venni!

Megosztás